CQ WW WPX CW 2002 - Z39Z

z39z selemliЗа телеграфскиот дел на CQ WW WPX требаше да патувам за Црна Гора и да бидам дел од мулти сингл тимот на YT6A, но три дена пред натпреварот морав да го откажам патувањето. Бидејки бев доста зафатен во деновите кога се одржува овој натпревар преку ден единствена добра солуција беше да работам на 3.5 МХз од нашата натпреварувачка локација која се наоѓа во близина на селото Селемлија. Пред почетокот на натпреварот поставивме антени за повеќе опсези а за мене резервиран делта луп антената со која во фонискиот дел на овој натпревар поминав одлично. За разлика од фонискиот дел (последен викенд Март месец) кога времето беше како да сме на антарктик сега беше одлично, последен викенд на мај месец и моравме да бидеме многу претпазливи бидејки на локацијата врие од змии.

Повеќе: CQ WW WPX CW 2002 - Z39Z

Z37M во WAE RTTY 2009

skrseni vertikalki za 3.5Желбата по трет пат да победиме во годинешниот  “WAE RTTY “не се оствари, иако ова беше нашиот досега најдобар резултат во овој натпревар. Занесени од бројот на врските кои се работеа во текот на натпреварот малку попуштивме во делот на барањето на QTC-а и нови множители. WAE RTTY  беше во календарот на нашите учества на натпревари за оваа година во кои влеговме со сериозни амбиции за највисок пласман. Главна поставена цел беше по трет пат да победиме во категоријата M/S, повеќе оператори – еден предавател.

Повеќе: Z37M во WAE RTTY 2009

Z37M - CQ WW WPX SSB 2010

z37m susevoНеколку години наназад ова натпреварување на кратки бранови не будеше некој голем интерес за работа, освен некои поединечни активности на некои членови. Оваа година учеството во истиот беше еден вид едукациски за нашите нови членови од примопредајната секција во средното училиште “Коле Нехтенин” - Штип.

Како по обичај, петокот ни е ден за местење на антените за ниските бандови. На локацијата бевме: Z35X - Крсте, Z35GL - Гого, Z33DGM - Дими и Z36W – Венцо. До попладнето сите антени беа наместени и спремни за работа, Inv.Vee за 1.8 Mhz, Делта луп за 3.5 Mhz, Боб Таил и 2 X Вертикалки за 7 mhz.

Повеќе: Z37M - CQ WW WPX SSB 2010

F4BKV во Штип

f4bkvПо неколку месечни договарања францускиот радиоаматер Винсент - F4BKV одлучи да ја посети Македонија. Главна цел на посетата беше учество во "Russia DX Contest", од локацијата на Z37M. Престојот на Винсент во Штип беше многу краток, само 48 часа. Винсент дојде во петокот околу 15 часот а во истото време си замина во неделата. Запрашан од каде му е идејата да работи натпревар од Македонија, тој објасни дека повеќе години наназад редовно работи во радиоаматерските натпревари најчесто RTTY и SSB каде што ги приметил резултатите на Z37M, па од тие причини дошол на идеја да Рускиот натпревар да го работи од Македонија.

Повеќе: F4BKV во Штип

КТ КУП СРС - 2010

z33a - kup srj

Во најзначајниот натпревар на нашиот северен сосед "КТ КУП СРС" редовен учесник е радиоаматерот од Гевгелија Џоко Андонов - Z33A. На покана од тимот (Нови Сад) зеде учество во категоријата" Тимови" и за нив одработи 240 врски и им донесе 8000 поени.
Натпреварот се одржа на 18 септември 2010 на фреквенција од 3.5 МХз.

Вие сте на: Почетна КБ - УКБ Активности