Освоена дипломата Summit to Summit Award - 100 Contacts

z35m_ss_100_027На 10.12 2010 год. Владо, Z35M ја освои дипломата  Summit to Summit Award - 100 Contacts. Оваа диплома се доделува на радиоматерски оператори кои што како активатори од SOTA планински врвои имаат воспоставено најмалку 100 радиоврски од врв на врв.

Прво SOTA активирање од врвот Рамно на Скопска Црна Гора

ramno z35byНа 08.12 2010 год. радиоаматерите Владо, Z35M  и Дамјан, Z35BY го реализираa првото активирање од  Рамно, 1651 м, највисокиот врв на Скопска Црна Гора, SOTA реф. Z3/ЕМ-006.

За период од околу час и половина воспоставени се вкупно 49 радиоврски на 7 МHz и 14 MHz.

Користена опрема: радиоуреди Elecraft K1 со излезна моќност од 7  W на телеграфија и Icom IC-7000 со излезна моќност од 50 W до 5 W на фонија, 12 V, 7 Ah батерија, LDG автоматски антенски прилагодувач, и Inv-Vee жичен дипол подигнат на висина од 5 м.

Ова беше прво SOTA активирање на Дамјан, Z35BY, и  шеесет и шесто на Владо, Z35M.

Повеќе: Прво SOTA активирање од врвот Рамно на Скопска Црна Гора

Зимско SOTA активирање на Љуботен, 2498 м , Z3/WM-010

z35m na ljuboten 2498mtrsНа 21.11 2010 год. радиоаматерот Владо, Z35M го реализира првото активирање од Љуботен, 2498 м, SOTA реф. Z3/WM-010, еден од најатрактивните врвови на Шар Планина. Зимските улови на самиот врв овозможија активирањето да трае само 15 минути, но, сепак одржани се 25 КБ радиоврски. Користен е батериски напојуван КБ радиоуред со излезна снага од 5  W и Inv-Vee жичен дипол подигнат на висина од 5 м.

Повеќе: Зимско SOTA активирање на Љуботен, 2498 м , Z3/WM-010

Првo странскo SOTA активирањe во Македонија - Z38/S56LXN

z3-s56Во периодот од 15 до 17. септември 2010 година, словенечкиот радиоаматер Бојан, S56LXN, за прв пат активираше неколку SOTA планински врвови во Македонија.

Во скопскиот регион ги активираше врвовите Крстовар - Z3/WM-046, Црн врв - Z3/EM-011 и Катлановко Блаце - Z3/EM-014, во пелагониската котлина Тополчански рид - Z3/WM-048 , и Горенска чука - Z3/WM-044 во близината на Охрид.

Повеќе: Првo странскo SOTA активирањe во Македонија - Z38/S56LXN

SOTA - Z3 ранг листа

СОТА програмата во Македонија ја промовираше Владо - Z35M и до пред некој ден беше водечки и во активирање на македонските планински врвови и како ловец на СОТА експедиции. Од пред некој ден најмногу поени во оваа програма од Македонија има Z35F - Благој Љатев од Гевгелија. Благој стана вистински заљубеник во оваа дисциплина и секојдневно ги лови радиоаматерите кои активираат планински врвови низ светот. Тој за само неколку месеци успеа да освои 1806 поени со одработени 375 активатори и да се пробие на прво место, на второ место е  Z35M - Владo со освоени 1740 поени и 395 активатори. Во категоријата активатори Z35M е без конкуренција со 51 активирање на планински врвови во државата.
Вие сте на: Почетна SOTA Македонија