Сотка Цветановски

Веста за катастрофалниот земјотрес во Бања Лука први ја пренесоа француските радиоаматери, а Сотка Цветаноски, кој преку неговата радиостаница прв го извести светот, беше одликуван со орден "Заслуги за народ" Читај повеќе на http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=C5FDCA14BBAA1F4A9404CA14EB821F1C

Беровка урива светски рекорди

Малешевката Тања Аждерска, која деновиве ќе наполни 20 години, веќе четири години е најдобра радиотелеграфистка во светот во нејзините дисциплини. Светската рекордерка стана со само 16 години и оттогаш трипати самата си ги урива рекордите, без притоа некоја од многу повозрасните конкурентки да и се замеша во "сериските убиства" на рекорди. Да беше Тања атлетичарка, како руската скокачка со стап Елена Исинбаева, која за секој светски рекорд добива по 50.000 долари, досега младата беровка на штедна книшка ќе имаше 200.000 долари.  Повеќе на http://star.dnevnik.com.mk/default.aspx?pbroj=2850&stID=62125

Тања Аждерска - Два Светски Рекорди

Тања Аждерска од Берово, светски шампион во брзо примање и предавање на Морзеови знаци, е феномен во радиотелеграфијата. Репортажата направена по повод два светски рекорди во РУФЗ и ПЕД можете да ја прочитате на следната веб врска http://www.malesh-net.com/malesh-berovo/index.php?option=com_content&view=article&id=364:2009-05-27-18-23-27&catid=106:2009-03-26-14-40-04&Itemid=171

THE RADIO AMATEURS OF MACEDONIA

1997-ма година Џорџ Патаки ја посети Македонија и активните радио клубови и радиоаматери. Репортажата излезе во повеќе светски  радиоаматерски магазини. Интетралниот текст може да го прочитате на следнава страница http://www.qsl.net/yo4aul/siteyo/articles/artmaced.htm 
Вие сте на: Почетна Написи во медиумите