18 Април Меѓународен ден на радиоаматерите од целиот свет

     

 

              Одбележувајки го 18 април Светскиот ден на Радиоаматерите (WARD), денот кога беше организиранa Меѓународна Унија на Радиоматери (IARU) 1925 година во Париз, радиоматерите на Радиоаматерскиот Сојуз на Македонија и оваа година се приклучија и се појавија во етерот да уживаат во глобалното пријателско дружење со другите радиоаматери и да ги покажат своите вештини и способности во јавноста. САРД (WARD) не е натпревар, туку можност да се зборува за вредноста на аматреското радио пред јавноста и колегите радиоаматери. Со специјалниот повикувачки знак Z30WARD, единаесет членови,радиоаматери од Македонија,доброволно со своите лични и клубски радиоаматерски опреми оганизирано спроведоа несебична десет дневна активност во дружење преку етерот со радиоаматери од целиот свет.

За таа цел остварени се 3614 радиоамтерски контакти со радиоаматери од скоро целиот свет на скоро сите радоаматерски фреквенции со повеке видови на работа.

Благодарност на сите што зедоа учество во активноста да дадеме мал доприност за одбележување на денот на формирањето на ИАРУ.

Вредно е да се споменат и учесниците  и тоа :

 

Z33NKJ  НЕДА КОЦЕВA                               13

Z31R      ТРАЈЧЕ БОГАТИНОВ                   106

Z32ND   ДРАГОЉУБ  НИКОЛОВСКИ          45

Z32X      БОРИС  ГОНЕВ                              245

Z36V      ВЛАДИМИР БЛИЗНАКОВСКИ     15

Z33PB    ПЕТКОВСКИ БОБИ                       595

Z33B     КИРКО МИРЧЕВСКИ                 1298 

Z35F      БЛАГОЈ ЉАТЕВ                            414

Z31RM  ТОДОР ТОДОРОВСКИ                 733

Z34PEC  ПЕТРИКА ЈАНЕКУ                         13

Z33KN   ИГОР КОЦЕВ                                150

                                      ВКУПНО QSO-a    3614

 

За таа цел беа изработени пригодни банер и QSL картички, исто така оваа година за прв пат со сите оние што одржавме контатки по електронаски пат им беа испратени раиоаматерски картички (e-qsl)

 

 

 

 

 

 

 

АКТИВАТОРИ – Z30WARD 2024

 

73  до наредната активност, Z33B – KIRK

 
 
Вие сте на: Почетна Разно 18 Април Меѓународен ден на радиоаматерите од целиот свет