2009 г. - Првото SOTA активирање во Македонија

image0465 Првото активирање во Македонија од планински врв, во рамките на меѓународната радиоаматерска програма SOTA - Summits on the air,  реализирано е од Владо, Z35M на 02.05 2009 год. од Тополчански Рид, 848 м.н.в., Z3/WM-048, кој се наоѓа во пелагониската котлина. Работено е со радиоуред Alinco DX-70T со излезна моќност од 5 W  и Inv - Vee дипол антена подигната со 5 м рибарски стап, при што на 7, 10 и 14 МХз остварени се вкупно 51 телеграфска радиоврска.  

Вие сте на: Почетна Најпрво во Македонија 2009 г. - Првото SOTA активирање во Македонија