V55V - CQ WW SSB Рекорд

Македонскиот радиоаматер Владимир Карамитров - (Z35C, N3CZ итн.) ја посети Намибија специјално за најпопуларниот радиоаматерски натпревар CQ WW SSB во 2004 година. По овој повод од ресорното министерството доби специјален повикувачки знак V55V. Според правилата на овој натпревар се работи 48 часа во кои Владо успеа да одржи 3438 радио врски со 140 земји од светот и постигна резултат поголем од 5 милиони поени. Овој рекорд е се уште е важечки за зоната 38 во која се наоѓаат повеќе земји од Африка.

Повеќе: V55V - CQ WW SSB Рекорд

3V8SS-Z33F CQ WW WPX CW 2008


1 3V8SS 2008 SO LP 80M 959,812 502 332 18.5 Z33F [Cert]
2 4O4A 2008 SO LP 80M 886,224 877 444 24.6 4O4A [Cert]
3 DJ6BQ 2008 SO LP 80M 797,525 820 437 27.0 [Cert]
4 ED3ALN 1996 SO LP 80M 678,536 729 356 -
5 E77C 2009 SO LP 80M 634,695 732 393 27.5 [Cert]
6 OL4W 2009 SO LP 80M 630,585 751 405 24.2 OK1IF [Cert]
7 4N600A 2004 SO LP 80M 600,008 671 358 15.2 YU1YV
8 UT7XX 2009 SO LP 80M 598,858 718 403 28.2 [Cert]
9 YT2A 2005 SO LP 80M 570,019 675 361 27.0
10 OK1QM 2006 SO LP 80M 539,805 680 371 30.4

43.300 радиоврски вo една година

Во 2001 год. радиоаматерот Владимир Ковачески – Z35M одлучи да реализира личен QSO - Маратон со цел да одржи што е можно повеќе радиоврски во текот на една каландарска година од својата лична радиостаница лоцирана во Струга.
Крајниот резултат беше  одржани вкупно 43.300 радиоврски со што неформално постави Европски Рекорд, кој воедно е трет најдобар резултат на сите времиња во Свет.
Користена е кусобранова радиоопрема со максимална излезна моќност од 400 W, а антенскиот систем се состоеше од 2 ел. QUAD  и 3 ел. YAGI за 20/15/10 м,  дипол за 80 м, како и  GAP мултибанд вертикална антена за  останатите фреквентни опсези.

Светски рекорд - Z33F

Првиот Светски рекорд за македонски радиооператор е поставен во 2002 во CQ WPX CW 80m HP. Штипјанецот Зоран Милев натпреварувајќи се од турскиот остров Бозкада во еден од најпознатите радиоамaтерски натпревари во организација на американското списание  CQ Magazine успеа да постигне извонреден резултат. И покрај тоа што поминаа 8 години овој резултат е сеуште рекорд на Азија.

Редоследот на првите 3 натпреварувачи во светот:
  1. TA0/Z33F        1,452,552
  2. RV2FW             760,886
  3. Z39Z (Z32AF)      630,360

EU QSO record by Z35M

 Аrticle in CQ Amateur Radio, May 2005
 
How many QSOs can one ham make in one year? A few years ago, Z35M decided to find out. We're bringing his story this month because of how closely Vlado's philosophy matches up with the pholosophy behind the CQ DX Marathon, which we're introducing elswere in the issue. A Personal QSO Marathon: 43. 300 QSOs in One Year.

Повеќе: EU QSO record by Z35M

Вие сте на: Почетна Рекорди