Штипски радиоаматери со светски титули едвај крпат за живот

Радиоаматерите од Штип, кои за 60 години постоење освоија светски титули спасувајќи животи, денес едвај крпат за егзистенција. Наместо да биде македонска гордост, Радиоклубот „Никола Тесла“ се соочува со перманентна беспарица. Стотина членови на клубот, шесткратен светски првак, опстојуваат само благодарејќи на упорноста. Интегрален текст на http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=44FF5A80391D89488BB47C26A6D099F0

Штипските радиоаматери постигнаа нов европски рекорд

Радиаматерите од радио клубот „Никола Тесла“ во Штип на одржаниот Светски радиотелепринтерски куп го освоија второто место во светот во категоријата „ Два предаватели- повеќе оператори“. Повеќе на http://sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/shtipskite-radioamateri-postignaa-nov-evropski-rekord

Во Штип ученици полагаа испит за радиоаматери

Седумнаесет ученици од Средното општинско училиште „Коле Нехтенин“ во Штип денеска полaгаа испит за радиоаматерство. Текстот се наоѓа на http://www.mia.mk/default.aspx?mId=33&vId=68873267&lId=1&title=%D0%9C%D0%90%D0%9A%D0%95%D0%94%D0%9E%D0%9D%D0%98%D0%88%D0%90+-+%D0%9E%D0%91%D0%A0%D0%90%D0%97%D0%9E%D0%92%D0%90%D0%9D%D0%98%D0%95+%D0%98+%D0%9D%D0%90%D0%A3%D0%9A%D0%90

Штипјанецот Зоран Милев постави нов светски рекорд во радиотелеграфија

Штипјанецот Зоран Милев на Светското првенство во радиотелеграфија што се одржа на 24 и 25 мај  во градот Сус во Тунис постави нов рекорд во категоријата 3.5 мегахерци, мала сила, со што го собори веќе поставениот рекорд стар 12 години. Повеќе на http://www.idividi.com.mk/vesti/makedonija/449246/

Македонски радиоаматери на светски собир во Германија

Над 50 илјади радиоаматери од целиот свет, меѓу нив и дваесеттина радиоаматери од Македонија од аматерските радиоклубови во Штип и во Кочани, од вчера па до крајот на јуни ќе учествуваат на светскиот собир на радиоаматерите што секоја година се одржува во германското гратче Фридрихсафен. Повеќе на http://star.vest.com.mk/default.asp?id=153287&idg=8&idb=2407&rubrika=Makedonija
Вие сте на: Почетна Написи во медиумите