Радиоаматерски Сојуз на Македонија

Z32ZM - Интернационална активност

z32zm  clarion hotelМоме Димовски од Куманово е еден од најпознатите радиоаматери во Македонија. Во изминатите години беше активен од повеќе DXCC земји и беше учесник на мега дх - експедициите што ги организираше Хране Милошевиќ - Z32A /YT1AD.

Повеќе: Z32ZM - Интернационална активност

Fripp Island (NA-110)

Почетокот на јули месец беше интересен за Драган - K0AP и Владо - N3CZ кои со фамилиите го поминаа годишниот одмор на островот Фрип во Северна Каролина. Драган живее во Канзас додека Владо во Северна Каролина и досега не беа се сретнале иако во минатото контактирале многупати преку различни средства за врски. По многубројни разговори и договарања конечно ова лето се договорија заедно со фамилиите да го користат одморот на некое острово кое што е рангирано по ИОТА критериумите.

Повеќе: Fripp Island (NA-110)

Активности од странство на членови на РСМ

Непал – 9N: Во 1989 год. Слободан – YU5CP (Z31C) е во состав на Македонската Хималајска Експедиција задолжен за радиоврските.

Сенегал – 6W: Хране – YU5AD (Z32A) и Драган - YU5AU (Z32AU) се активни во 1991 год.

Албанија – ZA: Владо – Z32KV (Z35M) е активен во 1994 и 1995 како и од 2002 до 2007 год.,  додека Венцо – Z36W и Крсте – Z35X беа активни во 2003 год.

Јужна Африка – ZS: подолг период е активен Владо, Z31FU (Z35C) од каде реализира DX-педиции во соседните земји Намибија – V5 Мозамбик – C9 и Замбија – 9J.

Повеќе: Активности од странство на членови на РСМ

Македонски DX-експедиции во Албанија

Првата DX- експедиција на македонски радиоаматер во Албанија беше реализирана во мај 1994 година од страна на Владо, Z32KV (Z35M). За период од неколку дена од домашните локации на Mајк, ZA1MH и Гени, ZA1B, со користење на повикувачкиот знак ZA/Z32KV одржани се вкупно 1300 радиоврски.  

Повеќе: Македонски DX-експедиции во Албанија

Вие сте на: Почетна КБ - УКБ Z3 - DX Експедиции