Интересни Групи

На 24.05 2010 година во рамките на програмата WFF – World Flora and Fauna, радиоаматерот Владо – Z35M реализира  кусо активирање од с. Галичник,  Национален Парк Маврово.
За период од околу еден час остварени се вкупно 67 радиоврски на кусобрановите опсези 40м и 30 м, со употреба на максимална излезна моќност од 7 W и Inv – Vee дипол антена подигната на висина од 5 метри.
На 06.09 2009 година за прв пат во рамките на програмата WFF – World Flora and Fauna, радиоаматерот Владо – Z35M реализира  кусо активирање од Националниот Парк Маврово.
Активирањето беше реализирано од нашиот највисок планински врв Голем Кораб – 2764 м. За период од околу еден час остварени се вкупно 38 радиоврски на кусобрановите опсези 40м и 20 м, со употреба на максимална излезна моќност од 50 W и Inv – Vee дипол антена подигната на висина од 5 метри.

 

Macedonian DX group (MDXG)  is founded in the beginning of 1990 by group of Z3 ham's interested for  DX-ing. Most of active Z3 DX-ers are members of MDXG.

MEMBERS: Z31A (ex Z31AA), Z31CZ, Z31GX, Z31PK (SK), Z31RC (SK), Z31RQ, Z31TU, Z32BF, Z32DC, Z32DR,  Z32GD, Z32KO, Z32M (ex Z32MB), Z32XX, Z33A (ex Z31DX),    Z33F (ex Z31GB), Z33Z (ex Z31RB), Z34A (ex Z31ET), Z34M (ex Z31FK),  Z35G (ex Z31CN),   Z35M (ex Z32KV), Z35T (ex Z32XA), Z35W (ex Z32WA), Z36A (ex Z31VP), Z36W (ex Z31JA), Z37FCA, Z37Z (ex Z37FAD), Z37KXY, Z37M (ex Z37GBC) and Z30A (ex Z32AM).

We also accept QSO's with our ex calls and our contest calls: Z39A, Z39M, Z39Z,
Z30M, Z30Z. For the award we accept  also qso's with our YU and 4N5 call's.
MDXG issue and MDX Award to all radio amateurs and SWL's. There are the rules for the award:
                                          

                                             MDXG AWARD – RULES

1. To work or hear:  DX stations 5 members of MDXG and  EU 10 members of MDXG
2. Valid Contacts from January 1-st 1990, any band any mode.
3. No QSL's to be sent, only GCR list, signed by two active HAM's.  
4. Application and GCR list with 5 IRC's or 5 US send to award manager:       

                                                      

                                                              Z36W - Venco Stojcev, e-mail: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите
                                                           Ivo Lola Ribar 92, 2000 STIP, Republic of Macedonia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Во рамките на меѓународниот радиоаматерски програм WMA – World Mountain Award, радиоаматерот Владо - Z35M реализираше куси активирања од планините Водно, Китка, Бистра, Галичица, Баба, Јабланица, Жеден, и др. 

Користена е радиоопрема за кусобрановото фреквентно подрачје со  максимална излезна моќност од 5 W до 50 W, напојувана од 12 V  SLAB батерија, и Inv – Vee дипол антена подигната на висина од 5 метри.

Z3M 01-01 Руен, Осогово – 2252 m
Z3M 01-02 Царев Врв, Осогово – 2084 m
Z3M 01-03 Тумба, Беласица – 1881 m
Z3M 01-04 Лисец, Плачковица – 1754 m
Z3M 01-05 Огражден, Огражден – 1745 m
Z3M 01-06 Равно, С. Ц. Гора  - 1651 m
Z3M 01-07 Чафка, Голак  - 1536 m
Z3M 01-08 Бабин Чукар, Малешевска  - 1403 m
Z3M 02-01  Голем Кораб, Кораб – 2764 m
Z3M 02-02 Титов Врв, Шар Планина – 2747 m

Повеќе...