Разно

Средината на април месец 2009-та се одржа радиоаматерско дружење во близина на Виница на кое што присуствуваа радиоаматери од Битола, Виница, Гевгелија и Кочани.

Без дневен ред но со многу позитивна енергија беше организирана тркалезна маса на која се разговараше во текот на целиот ден. Во мноштвото теми кои се дискутираа најмногу внимание беше посветено на претстојниот шампионат на ИАРУ кој се одржува секоја година во месец јули. Главна цел беше да се согледаат можностите за учество на РСМ во категорија на национални организации под знакот Z30HQ, локации, опрема, оператори итн.

 

Повеќе...

Како што беше договорено на дружењето на Обозна средбата на Велешко езеро се одржа во месец jуни. Овојпат имаше случајна средба со Симо Z34DSV, кој поминуваше покрај езерото и кога препозна неколку радиоаматери сите ги повика во неговиот дом кој се наоѓа во близина. На имотот на Симо започна дружењето кое овојпат имаше и некаков дневен ред на кое беа дискутирани многу теми во врска со радиоаматерите во Македонија.

Повеќе...

z39z mixЛични повикувачки знаци во поранешна Југославија и република Македонија: YZ5GRV, YZ5AA, Z32AF, Z3100V

Повикувачки знаци со кои е работено од поранешна Југославија, република Македонија и од странство: YU5FAD, YT5FAD, YT5G, YT6A, YT6T, 4N5FAD, 4N5M, 4O/Z39Z, 4O3A, 4О3Т, 4O6A, 4O6DX,  Z340FAD, Z350FAD, Z37FAD, Z37Z, Z39А, Z30М, Z30Z

Член на радиоаматерскиот клуб "Никола Тесла" од Гевгелија од 1979 год.

Член на меѓународниот клуб - "SKY Contest Club" од 2000 год.

Повеќе...