z35m_ss_100_027На 10.12 2010 год. Владо, Z35M ја освои дипломата  Summit to Summit Award - 100 Contacts. Оваа диплома се доделува на радиоматерски оператори кои што како активатори од SOTA планински врвои имаат воспоставено најмалку 100 радиоврски од врв на врв.

ramno z35byНа 08.12 2010 год. радиоаматерите Владо, Z35M  и Дамјан, Z35BY го реализираa првото активирање од  Рамно, 1651 м, највисокиот врв на Скопска Црна Гора, SOTA реф. Z3/ЕМ-006.

За период од околу час и половина воспоставени се вкупно 49 радиоврски на 7 МHz и 14 MHz.

Користена опрема: радиоуреди Elecraft K1 со излезна моќност од 7  W на телеграфија и Icom IC-7000 со излезна моќност од 50 W до 5 W на фонија, 12 V, 7 Ah батерија, LDG автоматски антенски прилагодувач, и Inv-Vee жичен дипол подигнат на висина од 5 м.

Ова беше прво SOTA активирање на Дамјан, Z35BY, и  шеесет и шесто на Владо, Z35M.

Повеќе...

z35m na ljuboten 2498mtrsНа 21.11 2010 год. радиоаматерот Владо, Z35M го реализира првото активирање од Љуботен, 2498 м, SOTA реф. Z3/WM-010, еден од најатрактивните врвови на Шар Планина. Зимските улови на самиот врв овозможија активирањето да трае само 15 минути, но, сепак одржани се 25 КБ радиоврски. Користен е батериски напојуван КБ радиоуред со излезна снага од 5  W и Inv-Vee жичен дипол подигнат на висина од 5 м.

Повеќе...

den na drvoto logoРадиоаматерскиот сојуз на Македонија се вклучи во акцијата Ден на дрвото – Засади ја својата иднина со популаризација на истата преку одржување радиоврски со радиоаматери од целиот свет со употреба на специјално издадениот повикувачки знак Z300D.

Активноста се спроведува на кусобрановите фреквентни подрачја и во истата се вклучени радиооператори од неколку градови.

Повеќе...

n3czВладо направи повеќе снимки од наши радиоаматери како работат на кратки бранови. Овде можете да слушнете како звучат радиоаматери од Штип и Гевгелија во Соединетите Американски Држави. Снимките се направени во текот на CQ WW WPX SSB натпреварот кој се одржа последниот викенд од Март месец ова година.

Повеќе...