ХСТ

Официјалните резултати од 10. Куп на Европа и 5. Балканско првенство се достапни на линкот http://z37rsm.org.mk/hst2017/.

Во рамките на натпреварот Куп на Европа поставени се два нови светски рекорди. Ана Садукова (RA4FV L) од Русија, постави нов светски рекорд во прием на мешан текст за жени - 260 знаци во минута, а Горан Хајошевиќ (YT7AW) од Србија постави нов светски рекорд за мажи во Morse Runner - 4808 поени

Благодарност до сите учесници што дојдоа и сите кои помогнаа во организацијата на натпреварите.

Радиоаматерскиот сојуз на Македонија во периодот од 31.05 - 04.06.2017 ќе биде домаќин на две првенство во дисциплината HST: 5-то Балканско првенство и 10-иот „Куп на Европа.
Комплетната документација може да ја погледнете на следниот линк

Почитувани

Радиоаматерскиот сојуз на Македонија е домаќин на 10ти Куп на Европа и 5то Балканско првенсво во брз прием и предавање на Морзеовата азбука (high speed telegraphy) кои ќе се одржат во периодот од 31.мај до 04.јуни 2017 година во Дојран, хотел Полин.

За таа цел Ве покануваме да присуствувате на отварањето на ова големо радиоаматерско натпреварување на кое учество ке земат радиоаматери од Европските држави. Отварањето на првенството е во 19:00 часот на ден 31. Мај 2017 година во хотелот Полин.

Вашето присуство би значело многу за радиоаматерите и радиоаматеризмот во Република Македонија.

Со почит

Радиоаматерски сојуз на Македонија

Претседател

Миле Кокотов/Z3

На 23.04.2017 со почеток во 09:30 во просториите на РК. Искра Кавадарци ќе се одржи HST натпревар. Натпреварот ќе се спроведе само со практичните дисциплини RUFZ и Morse Runner, согласно правилникот на IARU R1 за нивно одржување. Резултатите постигнати на овој натпревар ќе бидат вреднувани за формирање на репрезентација за учество на претстојниот Куп на Европа, резултатите постигнати на Куп на Европа и Балканско HST првенство, заедно со резултатите од овој натпревар, ќе бидат вреднувани за учество во HST репрезентацијата на Светското првенство во септември. Во рамките на овој настан ги поканувам и сите оние кои некогаш се занимавале со HST, како и сите заинтересирани кои би сакале да се запознаат со оваа дисциплина.

Повеќе на следниот линк

Менаџер за HST
Ѓорѓи Поп-Ѓорѓиев / Z33RW

Преземен текст од поранешното гласило на радиоаматерите во Македонија АРО во кое Спасе Марковски тогашниот менаџер за ХСТ на РСМ пишува за 4-то Светско првенство во ХСТ одржано во Констанца - Романија. Комплетниот натпис за припремите на Македонската репрезентација и резултатите кои ги постигнаа може да прочитате во пдф документот.
Attachments:
FileFile size
Download this file (HST 4-to Svetsko prvenstvo.pdf)HST 4-to Svetsko prvenstvo.pdf653 Kb