Историја на РСМ

РСМ е основан во 1946 година.

Во шест и пол децениското постоење РСМ одиграл многу значајна улога во развојот на техничката култура од областа на електрониката и радиокомуникациите во Република Македонија.

Во првиот повоен период членовите на РСМ самите ја конструирале и составувале радиоаматерската опрема со која што започнале да одржуваат радиоврски со радиоаматери од целиот свет.

Со развојот на електронската индустрија се поголем дел од самоградбите се заменуваат со готови радиоаматерски уреди, но, иновативноста како главна одлика на радиоаматерите сега се применува во изработување на дополнителната опрема и антенските системи.

Членовите на РСМ биле првите кои што во светот ја пренеле веста за катастрофалниот земјотрес во Скопје во 1963 година, со што овозможиле што поскоро да пристигне неопходната помош.

Во периодот на воени конфликти во соседството, членовите на РСМ преку одржување радиоврски помогнаа многу раселени семејства да се информираат за своите најблиски.

Во ерата на интернетот и мобилната телефонија, РСМ и натаму има важна улога во промовирањето на радиоаматерските комуникации како интересно хоби, но, и како најсигурен начин на комуникација во вонредни услови.
На 17. јуни 1993 год. македонските радиоаматери по прв пат во етерот се огласија со новиот префикс – Z3 доделен на Република Македонија.
Овој настан е од огромно значење за членовите на РСМ така што овој ден уште истата година е прогласен за Ден на аматерските радиооператори.

Р.К. Дивна – Z37FDM, Берово
Р.К. Стево Патакот – Z37CEF, Битола
Р.К. Никола Тесла – Z37FQR, Велес
Р.К. Младост – Z37FKD, Виница
Р.К. Никола Тесла – Z37FAD, Гевгелијa

Повеќе...

Тодор Џартов, 1946 – 1955
Богољуб Теофиловски, 1955 – 1964
Перо Ивановски – Z31DA , 1964 – 1979
Живко Котевски, 1979 – 1981
Благоја Буневски – Z31GA, 1981 – 1982
Алфред Видиц – Z31A, 1982 – 1984
Илија Поп-Стефанија, 1984 – 1986
Трајко Ѓорчевски – Z35A, 1986 – 1988
Лазар Стојановски – Z32SL, 1988 – 1991
Петре Стефановски – Z31GM, 1991 – 1993
Венцо Стојчев – Z36W, 1993 – 1994
Томе Димишковски – Z32RA, 1994 – 1998
Трајко Ѓорчевски – Z35A, 1998 - 2004
Боро Стојковски – Z32DB, 2004 – 2008
Звонко Стаменков – Z35W, 2008 - 2016
Миле Кокотов - Z33T, 2016 -

Монографија од авоторот Перо Ивановски - Z31DA, издадена во 1996 година по повод 50 годишниот јубилеј на РСМ (1946-1996). Авторот на 133 страници во 3 поглавја со вкупно 19 наслови прави историски преглед на почетоците, развојот, активностите, предизвиците и достигнувањата на РСМ во 50 годишниот период на постоење.

Првата радиоаматерска врска од независна Република Македонија остварена е во првите минути на 8-ми септември 1991 год. на 40 м опсег помеѓу Владо, YU5KV (Z35M) и британецот Верн, G3IUS.