z31rm - z35m              Второто активирање од Национален Парк Пелистер, Z3FF-003, во рамките на меѓународниот  радиоаматерски програм WFF - World Flora and Fauna беше реализирано на 29.08 2010 год. од страна на Владо, Z35M и Тоде, Z31RM.
Користена опрема: Elecraft K1, max 7 W, 12 V 2 Ah батерија, Chopy key, Inv-Vee @ 5 m.
За период од два и пол часа на 20м и 30 м опсег одржани се севкупно 144 CW QSO-a.

Повеќе...

Последниот викенд во август месец беше ново искуство за Драган - K0AP (Z32XX) кој неколку години живее и работи во Канзас - САД. На покана од Роб - K0RU да активираат повеке каунти (области) во Kansas qso party, веднаш се согласи и планот беше направен. За 2 дена според планот требаше да поминат 1700 км и да активираат дури 50 области. За оваа прилика Роб купи нов форд 150 4Х4 во кое ја инсталираа потребната опрема. За експедицијата да биде што поуспешна од опрема користеа: радио уред FT-857, линеарен засилувач ALS-500, APRS радио уред, APRS антена,Tarheel HP200 антена, 2 лаптоп компјутери и друга приклучна и неопходна опрема. Но секогаш мора да има некој проблем па така линеарецот им работи како треба само на 14 МХз каде што можат да емитуват со 500 W а на другите опсези исклучува, проблем имаат и со едниот лаптоп на кој што е инсталиран ГПС за да знаат точно каде се наоѓаат - многу важно за ваков начин на активирање на области.

Патешествието на Драган и Роб во интегралниот текст на англиски јазик можете да го прочитате во пдф фајлот.

Attachments:
FileFile size
Download this file (KQSP 2010.pdf)KQSP 2010.pdf668 Kb
WPX RTTY е втор по популарност и масовност натпревар во дигитални технологии и дефинитивно им лежи на нашите натпреварувачи. Оваа година во МУЛТИ 2 категорија македонци има на првите 2 места во светот. За да се најде на топ листата Златко Андонов - Z30A патуваше 25 часови до познатата натпреварувачка локација на Ранко Боца - 4O3A во Црна Гора, додека штипјани традиционално ја искористија нивната одлична локација на аеродромот Сушево во близина на Штип. Интересно е дека постоечкиот европски рекорд кој беше во сопственост на штипјани и двете првопласирани екипи во оваа тешка и технички многу захтевна категорија го соборија (внимавајте) - штипјани за 31 % додека екс ју тимот во Црна Гора за дури 57 %. За оние што се заинтересирани можат да го видат деталниот преглед на резултатите во пдф фајлот.
Attachments:
FileFile size
Download this file (WPX_RTTY_Article_2010.pdf)WPX_RTTY_Article_2010.pdf313 Kb
СОТА програмата во Македонија ја промовираше Владо - Z35M и до пред некој ден беше водечки и во активирање на македонските планински врвови и како ловец на СОТА експедиции. Од пред некој ден најмногу поени во оваа програма од Македонија има Z35F - Благој Љатев од Гевгелија. Благој стана вистински заљубеник во оваа дисциплина и секојдневно ги лови радиоаматерите кои активираат планински врвови низ светот. Тој за само неколку месеци успеа да освои 1806 поени со одработени 375 активатори и да се пробие на прво место, на второ место е  Z35M - Владo со освоени 1740 поени и 395 активатори. Во категоријата активатори Z35M е без конкуренција со 51 активирање на планински врвови во државата.

На 11.08 2010 година за прв пат во рамките на програмата WCA – World Castles Award, радиоаматерот Владо – Z35M реализираше  кусо активирање од Самоилова Тврдина.
За период од еден час остварени се вкупно 30 радиоврски на кусобрановите опсези 20м и 30м, со употреба на максимална излезна моќност од 7 W и Inv – Vee дипол антена подигната на висина од 5 метри.

Повеќе...