z33a - kup srj

Во најзначајниот натпревар на нашиот северен сосед "КТ КУП СРС" редовен учесник е радиоаматерот од Гевгелија Џоко Андонов - Z33A. На покана од тимот (Нови Сад) зеде учество во категоријата" Тимови" и за нив одработи 240 врски и им донесе 8000 поени.
Натпреварот се одржа на 18 септември 2010 на фреквенција од 3.5 МХз.

k5go_mixНа покана од Stan - K5GO решив за CQWW CW да работам од неговата локација. Тоа е во државата Арканзас на околу 4 часа возење од кај мене. Претходно доста луѓе ми имаат кажувано за оваа локација и сите збореа во суперлативи не само за опременоста на истата туку и за гостопримството и фините луѓе така да не ми требаше многу мислење за да ја прифатам понудата. И така петок сабајле пред контестот ја ,,летнав,, за Арканзас, преку Мисури. Местото се вика Харисон и е скоро на самата граница со Мисури на северо западниот дел од Арканзас.

Повеќе...

pesak 3Последните неколку месеци Владо - Z35M постојано изненадува со неговите активирањa од најразлични локации.
На 09.09 2010 за прв пат во Македонија работеше како пешак мобил на кратки бранови и тоа од врвот на Водно. За да го реализира овој несекојдневен потфат малку ја измени опремата со која досега активираше многу врвови, тврдини и национални паркови во државата. Со овој начин на активирање бројот на одржани радиоврски не е во преден план, но, и покрај тоа, Владо под свoјот повикувачки знак Z35M/PM за еден час на 20 метарскиот опсег успеа да реализира 20 контакти, и тоа на CW, со радиоаматери од повеќе земји, а првата историска радиоврска е одржана со украинецот Мајк - UR5IF/qrp.

Повеќе...

Викендот што помина штипјанецот Димитар Гарпов - Z33DGM го искористи да учествува во натпревар на кратки бранови користејки дигитален мод на работа RTTY . Во натпреварот кој секоја година го организира федерацијата на руските радиоаматери и списанието "РАДИО" Димитар постигна резултат од  382.270 поени на опсегот од 14 МХз за што му беа потребни да одржи 606 радио врски со 86 држави во светот. Опремата која е користена за натпреварување е стандардната на радио клубот од Штип и се наоѓа на нивната веќе многу позната локација на аеродромот Сушево во близина на градот. Димитар во овој натпревар работеше на клубскиот знак Z37M.

scc rtty 5По неколку месечни договарања последниот викенд на Август конечно се реализира заедничка активност во SCC RTTY -2010 помеѓу младите радиоаматери од Кавадарци и Штип. Во петокот на Сушево за првпат дојдоа Вељан - Z32AJA, Кире - Z33BMW и Коле - Z30KNA заедно со ветеранот Младен - Z32M кој е воедно и нивен учител а од домаќините Дими - Z33DGM, Гого - Z35GL, Игор - Z32ID, Крсте - Z35X, Венцо - Z36W, Тоне - Z36N а во саботата и неделата на кратко наминаа претседателот на радио клубот Љубе Здравков, др. Озрен - Z35T и Диме - Z35Z.

Повеќе...